Срещаме се с Мирослава Велева-Радкова – международен ментор, бизнес коуч, писател и вдъхновител, която ще ни разкаже повече за своята мисия – менторството.

Мирослава ти си толкова пъстра и разностранна личност, сподели с нашата аудитория в каква сфера се развиваш към момента?


Благодаря за този въпрос, Йордана! През последните четири години след преминати многобройни квалификации и курсове за личностно развитие, избрах да се посветя на менторството, като към момента го приемам за моя мисия.

Разкажи ни повече, какво означава да си ментор?


Над 20 години специализирам в областта на Бюти бранша, като личният ми път мина през различни етапи и професии. Стартирах като маникюрист и паралелно като мениджър в компания за минерална вода и натурални сокове. Опита ми с менажирането на хора, търговски процеси и работата с крайни клиенти, както и опитността в сферата на услугите ми дадоха различни перспективи за развитие. Преди пет години избрах да се посветя на бизнеса ми с внос на професионални продукти и инструменти за работа, и се фокусирах върху създаването на клиентска база. Впоследствие по време на пандемията стартирах развитие на голям екип от професионалисти, които преподават в професия маникюрист с нашите брандове и инструменти. С нарастването на екипа, порастваха и нуждите ми от комуникационни и лидерски умения, докато в един момент не осъзнах, че всъщност ефективната комуникация и психологията на продажбите са основна част от бизнеса и живота. Посветих се на интензивно себеразвитие и себеопознаване чрез различни треньорски програми и обучения, и за две години на база знания и трансформации успях да се превърна в една завършена, автентична, балансирана и удовлетворена от живота си дама.

Моята собствена промяна ме вдъхнови да създам авторската ми програма “Стани успешен Бюти експерт с помощта на Ментор” в три нива. През последните две години през нея преминаха над 100 дами, основно работещи в нейл индустрията, на които успях да помогна, да подобрят значително качеството си на живот, бизнес и взаимоотношения. Написах първата ми книга “Библия на успешния маникюрист”, която се превърна в пътеводител и вдъхновител за всеки, който я прочете. Създадох и “Планер на успешния маникюрист”, който е компилация между график и инструмент за създаване на позитивни навици.

Мирослава, означава ли това, че работиш основно с хора в сферата на Бюти бранша?


До преди няколко месеца коучинг клиентите ми бяха основно дами от сферата на красотата. Но от миналата година съм сертифициран коуч и НЛП майстор, което породи в мен желанието да работя по-мащабно и да надскоча ограничението на определен таргет клиенти. Към днешна дата различни малки и средни бизнеси ме канят за семинари и тренинги, които създавам специфично за техните нужди и цели.

Тоест определен бизнес може да поиска от теб специализиран семинар ексклузивно създаден за нуждите на конкретния екип?


Точно така! Провеждам авторски семинари на различни вдъхновяващи теми. Например “Рестарт по женски”, “Развий мислене на победител”, “Продавай и се забавлявай”, както и тиймбилдинги с цялостна организация и брандиране, при необходимост. Ако целта е сплотяване на екипа, обучение за продажби, организация на бизнеса или цялостно нова стратегия – абсолютно съм гъвкава да създам ексклузивно съдържание за всеки бизнес и да го проведа ефективно. Работя изцяло в интерес на клиента и съобразно целите му.

Какви са ползите за човек да работи с Ментор?


Единственият невъзвръщаем и безценен ресурс в живота ни, това е времето. Работата с ментор ти дава различни гледни точки, споделен опит – който някой вече е натрупал, и грешки, които ако си далновиден, може да си спестиш. Самият факт, че имаш някой, пред който да се отчиташ, те мотивира да действаш без да отлагаш. А най-удовлетворяващото е, когато открия потенциала в моите клиенти и ги подкрепя да го развият много по-бързо, по-устойчиво и по-мащабно, отколкото са си представяли, че могат или е възможно. Препоръката ми е, когато хората избират ментор, да проучат неговата експертност и постижения в дадената област или направление. Не е възможно да се учиш ефективно от някой, който не е преживял опита, а просто го е научил. Мъдростта и осъзнатостта се трупат през грешките и болката, не ги придобиваме с четене.

Сподели ни за някой вдъхновяващ пример за резултат от твоето менторство?


С удоволствие, имам доста такива, но любими са ми няколко дами, които от обикновени маникюристи, преминаха в собственици на салони с екипи от 6-8 човека, които успешно управляват. Самите те след преминаване на квалификации и обучения за продажби, станаха преподаватели и мениджъри, а оборотите и печалбите им се утроиха. Това са дамите от Маникюр – Студио Брюле и Inspire Beauty Center.

Една от дамите с които работя създаде бранд за професионално работно облекло за нуждите на Бюти бранша, който за кратко се превърна в абсолютен хит – PRO Uniforms.

Друга от дамите, с които работя, от хенд мейд майстор, който изработва изделия с полимерна глина, се квалифицира за първия инструктор в това направление, първият международен съдия, който подготвя участници в международни конкурси – Sofi Cups.

Много интригуващо и полезно, Мира. Как могат да се свържат с теб, желаещите бизнес или лична консултация или семинар?


Желаещите да се свържат с мен, могат да го направят на страницата ми във Facebook Mireland, както и в сайта ми www.mireland.bg. Там могат да се запознаят с професионалните ми постижения и квалификации.

Също така може да се свържете с мен и на оставения по-долу телефон във Вайбър и Уатсап. Слогънът ми е: “Поискай да бъдеш щастлива!”.

Знам как да вдъхновявам хората да го постигат. Често бизнесът ни е отражение на нас самите и затова залагам първо на личностното развитие и ефективната комуникация.


Източник: www.womanlifebook.com